Międzynarodowa Organizacja ds. Normalizacji ISO opublikowała 1 września 2005 roku nową normę ISO 22000: 2005. Norma ISO 22000:2005 obejmuje swoim zakresem Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności i precyzuje wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
Norma jest dedykowana dla wszystkich organizacji, które poprzez zakres swojej działalności uczestniczą w łańcuchu żywnościowym i szczególności skierowana jest do:
- Producentów żywności,W normie ISO 22000:2005 wykorzystano terminologię i definicje zawarte w normie ISO 9000:2000. W ramach normy ISO 22000:2005 wprowadzono Programy Warunków Wstępnych PRP, które odpowiadają zasadom dobrej praktyki produkcyjnej – GMP i dobrej praktyki higienicznej – GHP.
Kluczowym elementem w normie ISO 22000:2005 są opisane zasady systemu HACCP, które stanowią:
Wymagania zawarte w normie skierowane są na skuteczną kontrolę i doskonalenie wdrożonego systemu HACCP jak również utrzymanie skutecznych zastosowań w zakresie dobrych praktyk GHP i GMP.
Organizacje, które wdrożyły i stosują zasady w/w normy mogą poddać się auditowi uzyskując certyfikat na zgodność z wymaganiami ISO 22000:2005.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - © SystemFood 2012-2014 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -